VB-Groep

Herculesstraat e.o. Rosmalen

Plaats Rosmalen
Opdrachtgever Woonstichting JOOST
Programma Groot onderhoud 40 woningen
Bekijk alle gegevens

Gespikkeld bezit: 40 huurwoningen verspreid gelegen tussen particuliere woningen

Aan de Herculesstraat e.o. in Rosmalen hebben we in opdracht van Woonstichting JOOST groot onderhoud uitgevoerd uit aan 40 woningen. De grondgebonden eengezinswoningen zijn verduurzaamd en hebben ook meteen een frisser en eigentijdser uiterlijk gekregen. Ook particuliere woningbezitters deden mee. Zowel de planontwikkeling als uitvoering én de begeleiding van huurders en kopers maakte deel uit van de opdracht.

Planontwikkeling

Het aangereikte voorlopig ontwerp is door de afdeling planontwikkeling verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp. De uitwerking is samen met JOOST opgepakt om gedragen keuzes te maken tijdens het besluitvormingstraject. Het positief en kritisch meedenken door Huybregts Relou tijdens dit proces is zeer positief ervaren door JOOST en heeft zijn meerwaarde bewezen.

Gespikkeld bezit

De uitdaging bij dit groot onderhouds- en verduurzamingsproject was vooral het gespikkeld bezit. De 40 huurwoningen lagen verspreid tussen particuliere woningen in de wijk. Woningen die eerder door JOOST zijn verkocht. 40 bezitters van deze koopwoningen kregen de mogelijkheid om (gedeeltelijk) deel te nemen aan de verduurzamingswerkzaamheden. Een aantal eigenaren heeft meegedaan. 40 huurwoningen en buren die wel óf niet meedoen, leverde een behoorlijke uitdaging op om alle technische overgangen te maken tussen woningen die wel of niet verduurzaamd werden. .

Energiezuiniger en moderner

De woningen kregen een compleet nieuwe schil. Dat maakt de woningen niet alleen een stuk energiezuiniger, maar ziet er ook frisser en eigentijdser uit. Met nieuwe dakplaten, dakpannen, zonnepanelen, kunststof kozijnen en deuren, HR++ glas, vloerisolatie en een geïsoleerd gevelstucsysteem is een optimaal geïsoleerde buitenschil gerealiseerd. Het asbest aan de buitengevel werd verwijderd en waar nodig ook in de woning. Ook de binnenkant van de woning is aangepakt. De woningen zijn voorzien van een hybride warmtepomp met natuurlijke ventilatie. In de woningen zijn badkamer, keuken en toilet vernieuwd. Bewoners konden deze ruimtes individueel bepalen.

Bewoners begeleiding

In de voorbereiding en tijdens de uitvoering heeft Huybregts Relou de bewonerscommunicatie uitgevoerd. Bewoners en omwonenden zijn geïnformeerd over de plannen via een “coronaproof” online bijeenkomst. Een bewonersbrochure maakte inzichtelijk wat men kon verwachten. De huurderscoach maakte kennis met bewoners tijdens de huisbezoeken. Zij begeleidde bewoners bij het maken van individuele keuzes, nam de planning met hen door en beantwoordde dagelijkse vragen. Ook de communicatie met particuliere woningbezitters is door Huybregts Relou uitgevoerd. Tijdens het project is voor de huurders en kopers een gezellige rustwoning ingericht, waar bewoners terecht konden voor vragen of een lekker kopje koffie.

Projectdetails

Plaats Rosmalen
Opdrachtgever Woonstichting JOOST
Programma Groot onderhoud 40 woningen
Bewonersbegeleiding Fiks mens en wonen