VB-Groep

Hoeve Overhuizen Bocholtz

Plaats Bocholtz
Opdrachtgever Meander Groep
Programma Transformatie zorghotel
Bekijk alle gegevens

Van zorghotel naar Rabobank naar zorgboerderij voor verpleeghuiszorg

De monumente Hoeve Overhuizen in Bocholtz - in het uiterste puntje van Limburg aan de grens met Duitsland - is in 2009 gerenoveerd en uitgebreid met een 3 laags nieuwbouw met als bestemming een zorghotel. In 2013 vond een transformatie plaats naar Rabobank. MeanderGroep Zuid-Limburg kocht het gebouw in 2019 aan om hier een zorgboerderij voor verpleeghuiszorg met intramurale zorg te realiseren.

Het terugbrengen van voormalige functies zoals badkamers en het hergebruiken van de toevoegingen (zoals bijvoorbeeld luchtbehandelingsinstallatie), waren belangrijke aspecten. De verbouwingswerkzaamheden hadden vooral betrekking op het voormalig hotel (circa 3.750 m2 BVO). Bij de renovatie werden 55 zorgkamers en 5 algemene huiskamers gerealiseerd. Daarnaast zijn ook nog nog algemene ruimten van opslag, personeel en verzorging verzorgd. Het transformeren van deze locatie is een mooi voorbeeld van duurzaam gebruik van het eeuwenoude gebouw. Na de transformatie voldoet de leefbaar- en werkbaarheid voor de bewoners en het verplegend personeel weer aan de hedendaagse normen.

Zo is iedere zorgkamer door Alcomel voorzien van een innovatieve badkamer met draaibare wanden. Met deze draaibare wanden waarin wastafel, elektriciteit en sanitaire aan- en afvoeren geïntegreerd zijn wordt het gebruik voor de bewoner als voor de verzorger een stuk gebruiksvriendelijker. In open positie ontstaat er veel meer ruimte, wat bijvoorbeeld het werken met een bed of rolstoel sterk vergemakkelijkt. De bewoner hoeft niet langer zijn of haar bed te verlaten voor verzorging. Hieronder ziet u een korte demonstratie van onze slimme badkamer.

Goed voorbeeld van het toepassen van innovatie (SDG9)!

De samenwerking met Homij en Alcomel verliep prettig en goed. Ook opdrachtgever Meander is zeer te spreken over de samenwerking (SDG17 – partnerschap om doelen te bereiken).

Projectdetails

Plaats Bocholtz
Opdrachtgever Meander Groep
Programma Transformatie zorghotel
Architect Widdershoven architecten