VB-Groep

Nieuwbouw Gestelse buurt 's-Hertogenbosch

Plaats 's-Hertogenbosch
Opdrachtgever BrabantWonen
Programma 2x 31 duurzame huurappartementen
Bekijk alle gegevens

Duurzame huurappartementen

De ambitie van BrabantWonen was om in de Gestelse Buurt de duurzaamste gebouwen van ’s-Hertogenbosch te bouwen. Beide appartementengebouwen zijn bijna energie neutraal (BENG). De gebouwen bestaan elk uit 31 huur appartementen voor sociaal alleenstaanden, stellen en kleine gezinnen. In totaal komen er in de Gestelse buurt zes nieuwe appartementengebouwen op de plek van de verouderde flats. Hiermee verduurzamen wij in opdracht van BrabantWonen het woningaanbod en dragen daarmee ook bij aan een klimaatneutrale stad.

Met name op het gebied van de duurzaamheidsambities en hergebruik van materialen is er intens samengewerkt. Bij de bouw zijn circulaire materialen gebruikt, de appartementen hebben geen gasaansluiting, alles is elektrisch, op het dak liggen zonnepanelen en een gemeenschappelijke warmtepomp zorgt voor de verwarming. Op het dak van het gebouw 'Guido' is ruimte voor een daktuin. Samen met de toekomstige bewoners is de invulling en inrichting bepaald van de daktuin. Zo ontstond een groen dak ten behoeve van de biodiversiteit en extra isolatie, waar bewoners elkaar ook kunnen ontmoeten. Dit alles is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de huurder.

Betaalbare duurzaamheid voor bewoner en verhuurder

Dit project laat met succes zien dat betaalbare duurzaamheid voor bewoner én verhuurder mogelijk is. Met een integrale aanpak van onder andere comfort, energie, daglicht én door te sturen op de bouwkosten zijn deze 2x31 appartementen, waarvan de helft sociale huurwoningen, geheel binnen budget gebouwd.

Deze aanpak biedt een geweldig perspectief voor de energietransitie en het verduurzamen van de huidige woningvoorraad. Met de stijgende kosten voor het huidige levensonderhoud biedt dat ook aangename ruimte voor andere bestedingen.

Architectuur met allure

Extra bijzonder in dit project is de allure van de gebouwen: de architectuur gaat veel verder dan die van de gemiddelde (sociale) huurwoning. De maximaal geïsoleerde appartementen hebben bovendien een hoog comfort en zijn voorzien van een ongeïsoleerde serre die de warmtevraag vermindert. De twee gebouwen zijn industrieel, flexibel en demontabel prefab gebouwd. Alle materialen zijn te hergebruiken en zo gekozen dat het gebouw 3x lichter is dan vergelijkbare systemen. Met dit project heeft Huybregts Relou samen het haar partners iets bijzonders gerealiseerd dat anderen kan inspireren.

Buurtvisie ‘De Gestelse buurt werkt!’

De vernieuwing van de zes flats is onderdeel van de buurtvisie ‘De Gestelse buurt werkt!’ Samen met bewoners werken de gemeente ‘s-Hertogenbosch, politie, BrabantWonen, welzijnsorganisatie Farent en Huybregts Relou aan een mooie en veilige Gestelse buurt waar bewoners prettig samenwonen.

Video - Gestelse buurt flat 1 & 2

Projectdetails

Plaats 's-Hertogenbosch
Opdrachtgever BrabantWonen
Programma 2x 31 duurzame huurappartementen
Architect KAW Architecten
Architect M-10
Constructeur Goudstikker - De Vries
Specialist duurzaamheid Kempens