VB-Groep

Feestelijke opening Kunstdepot en Atrium SCHUNCK Heerlen

26 januari 2024

25 januari 2024 opende Commissaris der Koning Emile Roemer het nieuwe Kunstdepot en Atrium van SCHUNCK. Onder leiding van directeur-bestuurder Kor Bonnema kwamen er diverse gastsprekers aan het woord, waaronder Wiel Arets van Wiel Arets Architects. Hij is verantwoordelijk voor het ontwerp. Wethouder Jordy Clemens sloot af met een toespraak, en nodigde de bezoekers uit om de ruimtes te bezichtigen. Het is een voorrecht als je als bouwer mag werken aan een ontwerp van een internationaal gelauwerd architect als Frits Peutz. We kijken met gepaste trots terug op dit fantastische project en feestelijke opening. We nodigen iedereen uit om een kijkje te gaan nemen in het nieuwe Kijkdepot en Atrium!

De glazen overkapping heeft van de ruimte tussen het Glaspaleis en de Muziek- en Dansschool een grote en hoge ruimte vol daglicht gemaakt: het SCHUNCK Atrium. Het nieuwe Kunstdepot biedt meer ruimte voor de kunstcollectie. Hier worden veranderende tentoonstellingen gepresenteerd, waarvan de eerste gisteren geopend werd. De tentoonstelling Jacobs Droom | Nic. Tummers is vanaf nu te zien in het kunstdepot.

Het is een voorrecht als je als bouwer mag werken aan een ontwerp van een internationaal gelauwerd architect als Frits Peutz. Gemeente Heerlen en culturele instelling SCHUNCK selecteerden Van Heur Bouw & Onderhoud als de aangewezen partij om de ingrijpende verbouwing op zich te nemen.

De voorheen open patio is voorzien van een glazen overkapping, drie aangrenzende voormalige leslokalen zijn getransformeerd tot expositieruimtes voor collectiestukken uit het depot. Met de nieuwe presentatieruimte wil Schunck zijn omvangrijke kunstcollectie meer zichtbaar maken in het hart van de stad. De instelling vergroot zijn museale oppervlak van 800 naar 1.150 vierkante meter met een ruimte die gratis toegankelijk is. De bestaande patio en drie aangrenzende leslokalen van de muziekschool zijn daarvoor onder handen genomen. Wiel Arets van Wiel Arets Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp.

SCHUNCK breidt uit met kunstdepot en atrium

Lees het interview met Kor Bonnema, directeur-bestuurder SCHUNCK over de ingrijpende verbouwing en samenwerking met Van Heur Bouw & Onderhoud.

Lees interview

Transformatie en verbouwing SCHUNCK

Lees meer over de realisatie van het Kunstdepot en Atrium als uitbreiding van het museum op onze projectpagina.

Lees meer