VB-Groep

Renovatie basisschool Gerardus Majella

14 februari 2022

Onderwijsstichting MOVARE realiseert in samenwerking met de Gemeente Heerlen de verbouwing van basisschool Gerardus Majella. Het gebouw staat al bijna 90 jaar, en is al meerdere malen uitgebreid en verbouwd. Nu is het tijd om van het gebouw één geheel te maken. Vandaag was de bouwbord onthulling.

Het gebouw is bijna 90 jaar oud. In al die jaren is de school meerdere malen uitgebreid en verbouwd. Het is nu tijd om van het gebouw een mooi geheel te maken. De afgelopen maanden hebben leerlingen en leerkrachten samen met een architect een plan gemaakt voor een grondige renovatie.

Het plan

De huidige indeling van het schoolgebouw is gebaseerd op klassikaal onderwijs. Er zijn geen plekken waar leerlingen in kleinere groepjes of alleen in alle rust kunnen werken. Ook zijn er onvoldoende spreekkamers en kantoren voor de interne begeleiders, conciërge of logopedist. De aula moet het kloppend hart van een school zijn. Deze is echter te klein en niet functioneel. Ook ontbreekt er een duidelijke hoofdingang, waar je ontvangen wordt. De geplande renovatie biedt voor al deze zaken een oplossing.

Veranderingen na de renovatie

  • Er komt een multifunctionele ruimte die dient als studieruimte en schoolbibliotheek. Hier kunnen leerlingen en ouders elkaar ontmoeten en vinden optredens plaats.
  • De school krijgt zogeheten leerpleinen, ruimtes waar leerlingen zelfstandig of in groepjes aan opdrachten kunnen werken. Daarnaast komt er een nieuwe personeelsruimte en een nieuwe entree met balie. De gevel, het interieur en het voorterrein worden aangepast.
  • De voorzieningen van de peuterspeelzaal worden verbeterd.
  • Het gebouw wordt duurzaam met onder andere een energiezuinige klimaatinstallatie, ledverlichting en zonnepanelen.
  • Zowel binnen als buiten houden we rekening met het authentieke karakter van het gebouw. Op de impressies in onderstaande nieuwsbrief is te zien hoe de school er gaat uitzien.

Het streven is om na de zomervakantie te starten met de werkzaamheden die in twee fasen worden uitgevoerd. Hierdoor kunnen leerlingen en leerkrachten grotendeels op locatie blijven. Iedere fase duurt een half jaar; de totale bouwtijd dus één jaar. De oplevering van het gerenoveerde schoolgebouw staat gepland voor de zomer van 2022.

We kijken ernaar uit om hier samen met onze partners een succes van te maken!

Bron: Gemeente Heerlen - Basisschool Gerardus Majella.