VB-Groep

Uitbreiding en renovatie Mora-fabriek Maastricht

Plaats Maastricht
Opdrachtgever McCain
Programma Renovatie en uitbreiding productiehallen
Bekijk alle gegevens

Hypermoderne proceshal op bestaande plant

Vega is hot! McCain verwacht dat binnen nu en een paar jaar de helft van omzet wordt gemaakt met plantaardige producten. En dus wees de foodgigant de productieplant van dochter Mora aan als groeilocatie van waaruit de Europese markt met vegetarische snacks wordt bediend. Aan Van Heur de opdracht om de bestaande gebouwen te renoveren en nieuwe ruimtes te realiseren ten behoeve van het nieuwe productieproces, en het enorme domino-effect dat daarmee op gang kwam, in goede banen te leiden.

Een nieuwe productiehal realiseren is een lastige klus, maar Van Heur op het lijf geschreven. De nieuwe productiefaciliteit moest namelijk worden gerealiseerd op de bestaande Mora-plant in Maastricht, waarvan nagenoeg iedere meter al was volgebouwd. En daarbij: de aanbesteding werd door de opdrachtgever in de markt gezet met niet veel meer dan een schets en een globale omschrijving van de gebruikersvraag. Eigenlijk was er niet eens een voorlopig ontwerp voorhanden. Dat betekende een behoorlijke uitdaging voor het bouwteam, waarin ook een foodspecialist van McCain en een processpecialist van Mora zitting hadden.

Gepriegel op de vierkante meter

In de nieuwe proceshal wordt met de modernste technieken geproduceerd. De hele productielijn, alle machines en straten, moesten daar in passen. Maar ruimte was er nauwelijks en we moesten aan de slag op de schaarse vierkante meters die nog restten. Dat betekende slopen om toegang te creëren en ruimte voor de verschillende nieuwbouw onderdelen. Daaronder ook een verpakkingshal (een soort ‘omgekeerde’ hal waarin uit oogpunt van hygiëne en voedselveiligheid de binnenvloer naadloos overgaat in de wanden), een shock cell, een trafohuis en en passant ook de nodige kantoorruimten.

Hypermoderne proceshal

Bouwen op een razend drukke locatie, in vol gebruik, vraagt een doordachte en slimme aanpak. Heien was in deze food-omgeving geen optie en dus draaiden we voor de proceshal zo’n 220 schroefpalen de grond in. In de hal moest voor een verdiept gedeelte beton worden gestort onder grondwaterniveau, waarvoor we gespecialiseerde duikers in de arm namen. Het vroeg overigens een even complexe als zorgvuldige berekening van onze engineers om te voorkomen dat de betonvloer door de opwaartse druk van het water zou gaan drijven. Verder realiseerden we aansluitingen vanuit de proceshal met alle andere hallen.

Loopbrug op niveau

Een bijzondere uitdaging was hier ook de bouw van een pakweg 100 meter lange loopbrug op hoogte, om het voetgangersverkeer veilig gescheiden te houden van het drukke heftruckverkeer. We moesten daarbij over bestaande hallen heen werken, terwijl de werkzaamheden daar gewoon doorgingen. Dat betekende onder meer delen van de daken verwijderen om ondersteuningsconstructies te kunnen maken, druk transportverkeer beneden ons, ervoor wakend dat er stof of zelfs maar één korrel tempex van de dakisolatie naar beneden zou dwarrelen.

Prima samenspel

Het moge duidelijk zijn dat deze hele klus vroeg om een zorgvuldige afstemming van onze werkzaamheden op de transportplanning van Mora. En dus om de nodige flexibiliteit van onze eigen mensen, die in deze periode overigens opvallend vaak hun boterhamtrommeltje leken te vergeten. Mmmm … mooi werk!

Projectdetails

Plaats Maastricht
Opdrachtgever McCain
Programma Renovatie en uitbreiding productiehallen
Architect Adviesbureau Bertram Holten