VB-Groep

Van Heur verbouwt theater De Oranjerie

28 november 2022

Eenvoudigere werken realiseert Van der Valk doorgaans in eigen beheer, maar uitgebreidere en complexe projecten laat de keten graag over aan haar vaste bouwpartner Huybregts Relou. Dat geldt ook voor de verbouwing van De Oranjerie. Huybregts Relou besloot om hier in het projectteam samen op te trekken met VB-zuster Van Heur Bouw & Onderhoud uit Kelpen-Oler.

Begin jaren ’70 kreeg Roermond een prachtig theater: De Oranjerie. Toen de gemeente 25 jaar later het Van der Valk-concern vroeg het theater over te nemen, startte een unieke samenwerking. Van der Valk realiseerde rond de theaterzaal een hotel en vergaderfaciliteiten en opende in 1998 TheaterHotel De Oranjerie. Weer 24 jaar later zijn de afspraken met de gemeente over voortzetting van de publieke culturele functie verlengd en worden zowel het theater als het hotel ingrijpend verbouwd. Een project waarin oude bekenden elkaar opnieuw vinden.

Bij de start in ’98 nam TheaterHotel De Oranjerie een bijzondere plaats in in de Van der Valk-keten. Het concept werd met een uitzonderlijk hoge kwaliteitsstandaard in de markt gezet. ‘Inmiddels is die hoge kwaliteit voor alle Van der Valk-vestigingen een vanzelfsprekende norm,” opent directeur Rob Polman. “Maar wat ons nog steeds bijzonder maakt is – naast de binnenstedelijke locatie, hartje Roermond – De Oranjerie. Het theater draagt de totaalbeleving die wij onze gasten willen bieden. Vooraf een drankje en een hapje eten wellicht, vervolgens een voorstelling, comfortabel overnachten en ’s ochtends ter afsluiting een heerlijk ontbijt. Alles voor een ultiem avondje uit.”

Na 25 jaar is het opnieuw tijd voor een grondige update van het theater. Dat valt mooi samen met een aantal andere opgaven waarvoor Polman staat. Renovatie van de bestaande 102 hotelkamers. Transformatie van het naastgelegen oude KPN-gebouw naar een hotelblok met 44 extra suites. En tot slot een ingrijpende renovatie van het hoofdgebouw, met receptie, restaurant, keuken en algemene ruimten. Huybregts Relou snapt als geen ander de dynamische en flexibele werkwijze die nodig is als je in een hotelomgeving bezig bent. Van Heur voegt daar specialistische theaterkennis aan toe, opgedaan bij de renovatie van het Theater aan het Vrijthof in Maastricht, waarbij een veelheid aan specialistische partijen met elkaar samenwerkten. Ze ontmoeten elkaar opnieuw in De Oranjerie.

Samen bouwen we een theater dat in alle opzichten applaus verdient!
Rob Polman, Directeur TheaterHotel De Oranjerie

Regisseur van uiterst complex samenspel

Lees het volledige interview over de samenwerking tussen Van Heur, Huybregts Relou en Van der Valk Hotels.

Lees interview