Begin jaren ’70 kreeg Roermond een prachtig theater: De Oranjerie. Toen de gemeente 25 jaar later het Van der Valk-concern vroeg het theater over te nemen, startte een unieke samenwerking. Van der Valk realiseerde rond de theaterzaal een hotel en vergaderfaciliteiten en opende in 1998 TheaterHotel De Oranjerie. Weer 24 jaar later zijn de afspraken met de gemeente over voortzetting van de publieke culturele functie verlengd en worden zowel het theater als het hotel ingrijpend verbouwd. Een project waarin oude bekenden elkaar opnieuw vinden.
Bij de start in ’98 nam TheaterHotel De Oranjerie een bijzondere plaats in in de Van der Valk-keten. Het concept werd met een uitzonderlijk hoge kwaliteitsstandaard in de markt gezet. ‘Inmiddels is die hoge kwaliteit voor alle Van der Valk-vestigingen een vanzelfsprekende norm,” opent directeur Rob Polman. “Maar wat ons nog steeds bijzonder maakt is – naast de binnenstedelijke locatie, hartje Roermond – De Oranjerie. Het theater draagt de totaalbeleving die wij onze gasten willen bieden. Vooraf een drankje en een hapje eten wellicht, vervolgens een voorstelling, comfortabel overnachten en ’s ochtends ter afsluiting een heerlijk ontbijt. Alles voor een ultiem avondje uit.”
Renovatie en uitbreiding TheaterHotel De Oranjerie
Na 25 jaar is het opnieuw tijd voor een grondige update van het theater. Dat valt mooi samen met een aantal andere opgaven waarvoor Polman staat. Renovatie van de bestaande 102 hotelkamers. Transformatie van het naastgelegen oude KPN-gebouw naar een hotelblok met 44 extra suites. En tot slot een ingrijpende renovatie van het hoofdgebouw, met receptie, restaurant, keuken en algemene ruimten. Eenvoudigere werken realiseert Van der Valk doorgaans in eigen beheer, maar uitgebreidere en complexe projecten laat de keten graag over aan haar vaste bouwpartner Huybregts Relou. Dat geldt ook voor de verbouwing van De Oranjerie. Huybregts Relou besloot om hier in het projectteam samen op te trekken met VB-zuster Van Heur Bouw & Onderhoud uit Kelpen-Oler. Eddy Henderikx, planvoorbereider bij Van Heur: “Onder meer vanwege de locatie; wij werken hier in Roermond vrijwel in onze achtertuin. Bovendien vullen we elkaar perfect aan. Huybregts Relou snapt als geen ander de dynamische en flexibele werkwijze die nodig is als je in een hotelomgeving bezig bent. Wij voegen daar onze specialistische theaterkennis aan toe, opgedaan bij de renovatie van het Theater aan het Vrijthof in Maastricht.” Van Heur gooide daar twee jaar geleden hoge ogen in een ongelooflijk complex project, waarbij een veelheid aan specialistische partijen met elkaar samenwerkten. Ze ontmoeten elkaar opnieuw in De Oranjerie.
Never change a winning team
De omvang van de Oranjerie mag dan minder groot zijn dan die van het Theater aan het Vrijthof, de complexiteit van de uitdaging is dat beslist niet. De theaterzaal wordt volledig gestript en opnieuw opgebouwd. De bestaande orkestbak met twee zaalliften maakt plaats voor een immense betonnen bak met acht liften voor de stoelen en drie liften voor de orkestbak.
Zo kan er naast een traditionele theateropstelling met oplopende stoelenrijen (capaciteit 750 bezoekers) een vlakkevloer-opstelling worden gecreëerd voor bijvoorbeeld concerten en feesten met zo’n 1.600 gasten. Dat veronderstelt andere voorzieningen, andere luchtbehandeling, andere vluchtwegen en – vooral – andere akoestiek. Henderikx: “Voor de ruimteakoestiek werken we ook hier weer samen met hetzelfde bureau als twee jaar geleden in Maastricht. Dat bureau berekent in 3D-modellen tot op de centimeter precies hoe het geluid in de zaal daar wordt gebracht waar het moet zijn. Met kaatsers tegen wanden en plafond, absorberende panelen, met een uiterst zorgvuldige positionering, omvang, materialisering. Iedere verandering in de zaal, hoe klein ook, heeft impact op de akoestiek. Een andere gespecialiseerde partij neemt net als in Maastricht de theatertechnische voorzieningen voor zijn rekening. Alle licht- en loopbruggen bijvoorbeeld, takels en kabelsystemen. En het is ook weer hetzelfde adviesbureau dat hier exact berekent hoe je het uittredende geluid binnenhoudt, zodat hotelgasten geen last hebben van een rockband die op het podium uit zijn dak gaat.”
Minimale overlast
Niet alleen die rockband mag de gast niet storen. Ook tijdens de verbouwing zelf is het zaak overlast tot een minimum te beperken. Dat vraagt creativiteit en extra inzet. Zo werd uit oogpunt van geluidsoverlast besloten om de oude betonnen orkestbak niet met pneumatische breekhamers te slopen, maar met reusachtige knijpers. Om dat zware materieel naar binnen te kunnen rijden, moest een aantal constructieve aanpassingen worden gedaan. Ook de werktijden zijn zodanig dat de hotelgast zo min mogelijk last heeft van hak- en breekwerk.
Alles hangt samen
De regie over zo’n divers en complex geheel van activiteiten vraagt kennis en ervaring. Iedere aanpassing heeft gevolgen waarover goed moet worden nagedacht. “Zo gaat een groot deel van de luchtkanalen schuil achter allerlei installaties,” vervolgt Henderikx. “Dat betekent dat je ze op het juiste moment moet testen op luchtdichtheid, anders kun je er niet meer bij. Absorberende panelen in de vorm van geperforeerde, met doek beklede gipsplaat, zijn op ons aangeven vervangen door geperforeerde mdf-panelen, voor een veel strakker eindresultaat. Maar dat heeft weer gevolgen voor de akoestiek en voor de brandveiligheid. Alles hangt met elkaar samen. Juist dat maakt een werk als dit zo complex.”
Wordt vervolgd
“Inderdaad, het luistert allemaal ontzettend nauw,” besluit Polman. “Gelukkig kunnen we dat met een gerust hart overlaten aan de mannen van Van Heur. Zij hebben de kennis, de ervaring en vooral ook de juiste instelling. De wil om samen de beste oplossingen te realiseren, vanuit een gezamenlijke ambitie: een theater bouwen dat in alle opzichten applaus verdient. Na De Oranjerie gaan we samen verder met de hoteluitbreiding in het oude KPN-gebouw. Net als met Huybregts Relou klikt het gewoon uitstekend met Van Heur. En dat is wel zo prettig, want we trekken tenminste tot 2024, als de hele operatie is voltooid, met elkaar op.”
Lees meer over de verbouwing van Theaterhotel De Oranjerie
Het prachtige theater uit de jaren 70 is geheel gerenoveerd. Alles werd volledig gestript en opnieuw opgebouwd.Lees meer