VB-Groep

Nieuwbouw Ronald Mc Donald Kindervallei Valkenburg

Plaats Valkenburg
Opdrachtgever Stichting Ronald Mc Donald Kinderfonds
Programma Ronald McDonald verblijf
Bekijk alle gegevens

Een ontwerp van Friedensreich Hundertwasser

Voor Stichting Ronald Mc Donald Kinderfonds hebben wij de Kindervallei in Valkenburg gerealiseerd. Een uniek en kleurrijk gebouw naar ontwerp van Friedensreich Hundertwasser. De Kindervallei is het enige ontwerp van Hundertwasser in Nederland.

Oorspronkelijk zou dit ontwerp in Nieuw-Zeeland gebouwd worden om de verbinding tussen twee volken te realiseren. Echter bleek dat het concept daar niet financieel haalbaar was. Hundertwasser had de schets al gemaakt en omdat elke schets uniek is heeft Ronald Mc Donald de schets gekocht en zodoende in Valkenburg terecht gekomen. Hier werd, op de plek van de Fransiscusoord van Adelante, een nieuw Ronald Mc Donald vakantieverblijf met zorgvoorzieningen gerealiseerd.

Aangepast vakantiehuis

De Kindervallei moest aan een aantal belangrijke voorzieningen voldoen zodat zorg intensieve kinderen en jongeren tot en met 25 jaar onbeperkt kunnen genieten. Met familie, vrienden of in groepsverband. Of als logeeruitje met hun zorghulp. Toen RO Groep de vraag bij ons uitzette om deze Kindervallei te realiseren, hebben wij ter inspiratie een bezoek gebracht aan een zorginstelling in Frankfurt en Essen. Een gelijksoortig zorginstelling in het klein. Zodoende haalden wij kennis en informatie op bij de locatie, medewerkers en cliënten.

In Valkenburg zijn uiteindelijk acht appartementen gerealiseerd voor 4 tot 5 personen. De appartementen zijn van alle zorgvoorzieningen voorzien. Gezinnen met revaliderende kinderen kunnen hier samen verblijven. De appartementen zijn drempelvrij en voorzien van een aangepaste badkamer. Alle appartementen zijn voorzien van een vaste plafond-tillift. Daarnaast zijn er vijf 2-persoons gastenkamers met eigen badkamer gebouwd. Geheel naar de filosofie van de kunstenaar en architect Hundertwasser is geen enkel appartement, raam, deur, gang of ruimte hetzelfde.

Er zijn ook een aantal algemene ruimten en gezamenlijke faciliteiten. We hebben een gezellige woonkeuken, bibliotheek, speelkamer, wasruimte rolstoeltoegankelijk dak en terras, speeltuin met rolstoeltoegankelijke draaimolen, ligschommel en nog veel meer. Als ouder van een zorgintensief kind weet je hoe fijn en waardevol contact met gelijkgestemde gezinnen kan zijn. Met het grote scala aan gemeenschappelijke faciliteiten biedt de Kindervallei de mogelijkheid (lotgenoten)groepen zich laten inspireren, kennis delen en nieuwe energie opdoen.

Unieke, kleurrijke stijl

Hundertwasser was uniek in zijn artistieke werk maar er zijn invloeden van andere kunstenaars te herkennen. In zijn architectuur is de invloed van Antoni Gaudí te zien, vooral in de organische vormen en het tegel- en mozaïekwerk. Ook is zijn stijl herkenbaar door spiraalvormen. Hij werkte nauwelijks met rechte lijnen en dat is ook terug te zien in het ontwerp van de Kindervallei. Ook is het vakantiehuis in harmonie met de natuur ontworpen. Je vindt hier alleen lokale begroeiing. Het groen dat moest wijken voor de bouw is later opnieuw aangeplant, ook op het dak, dat je lopend of per rolstoel kunt bereiken.

Projectdetails

Plaats Valkenburg
Opdrachtgever Stichting Ronald Mc Donald Kinderfonds
Programma Ronald McDonald verblijf
Hundertwasser en Springman Architecten