VB-Groep

Nieuwbouw zorgwoningen Providentia Sterksel

Plaats Sterksel
Opdrachtgever Stichting Kempenhaeghe
Programma Zorgwoningen woonwijk Kloostervelden
Bekijk alle gegevens

Zorgwoningen in Kloostervelden gerealiseerd op het voormalige Providentia terrein

In de gemeente Heeze - Leende is gebouwd aan de nieuwe woonwijk Kloostervelden. Kloostervelden is gerealiseerd op het voormalige Providentia terrein van Stichting Kempenhaeghe.

De cliënten van Kempenhaeghe – bewoners met epilepsie en een verstandelijke beperking – in Kloostervelden zijn aangewezen op een beschermde woonomgeving. Het wonen in een van de omliggende dorpen is voor deze doelgroep niet haalbaar vanwege de aard en de complexiteit van hun zorgvraag. Ook het voormalige instellingsterrein Providentia bood geen passende woonomgeving meer voor hen. Vereenzaming en gebrek aan levendigheid dreigden. Om een verantwoord leefklimaat met gezelligheid, levendigheid en geborgenheid aan deze groep mensen te bieden, werd de nieuwe wijk Kloostervelden gerealiseerd naar het concept van omgekeerde integratie. Oude zorgpaviljoenen verdwenen, voorzieningen werden deelbaar gemaakt en op bouwkavels verrezen reguliere marktwoningen. De nieuwe zorgwoningen en dagbestedingslocaties zijn opgenomen in het architectonische beeld van de wijk.

Met de realisatie van het bovenstaande project heeft Stichting Kempenhaeghe in 2018 uit honderden inzendingen een Aim2Flourish prijs gewonnen voor het "terugdringen van ongelijkheid" (SDG10), het creëren van een duurzame gemeenschap (SDG11) en het faciliteren van een goede gezondheid (SDG3).

Projectdetails

Plaats Sterksel
Opdrachtgever Stichting Kempenhaeghe
Programma Zorgwoningen woonwijk Kloostervelden
Architect SATIJNplus
Constructeur Goudstikker De Vries
Ontwikkelaar CRA Vastgoed