VB-Groep

Verbouwing TheaterHotel de Oranjerie

Plaats Roermond
Opdrachtgever Luiten Van der Valk Beheer - TheaterHotel de Oranjerie
Programma Verbouwing theater
Bekijk alle gegevens

Van A tot Z: Akoestiek tot zetels, alles wordt aangepakt

Het prachtige theater uit de jaren 70 wordt geheel gerenoveerd. Alles wordt volledig gestript en opnieuw opgebouwd. De gehele theatertechniek en alle installaties worden vervangen. De klimaatbeheersing en de akoestiek worden volledig geoptimaliseerd. Tot slot wordt het complete interieur van de theaterzaal vernieuwd.

Oorsprong in 1973

De Oranjerie vindt haar oorsprong in 1973. Omdat Roermond niet over een zaal voor optredens beschikte, werd besloten De Oranjerie te bouwen. In 1995 was het theater toe aan vernieuwing. Het Van der Valk-concern werd benaderd door de gemeente Roermond voor de privatisering van de Oranjerie. Het was het begin van een unieke samenwerking tussen de gemeente Roermond en het Van der Valk-concern. Van der Valk realiseerde rond de theaterzaal een hotel en vergaderfaciliteiten. In 1998 werd De Oranjerie heropend en ging het verder onder de naam TheaterHotel De Oranjerie.

Vernieuwing

Anno 2022 is het theater wederom toe aan vernieuwing. Het nieuwe Theater wordt multifunctioneler. Naast theatervoorstellingen vinden er straks ook concerten en feesten plaats. Om dat te realiseren krijgt het theater een flexibel vloerdeel waarmee het theater verschillende opstellingen met vlakke of verdiepte vloer kan realiseren. De installatie voor deze multifunctionele vloer wordt in een betonnen bak aangelegd. In het gebouw wordt een nieuwe betonnen bak op palen gemaakt met een diepte van ruim 3 meter! Wanden en daken worden voorzien van extra akoestische voorzieningen om het geluid naar buiten te minimaliseren en de akoestiek te verbeteren.

Huybregts Relou, werd als vaste bouwpartner van Luiten van der Valk Beheer, benaderd voor deze renovatie en besloot dit project samen met zusterbedrijf Van Heur te realiseren. Van Heur realiseerde eerder succesvol het Theater aan het Vrijthof. Een project met soortgelijke uitdagingen.

Uitdagende renovatie

Het theater is gelegen midden in het gebouw en wordt omringd door diverse ruimtes (deze ruimtes vallen buiten de scope van dit project). Naast de theaterzaal bevindt zich ook het hotel en de vergaderfaciliteiten. Hier schuilt meteen de grootste uitdaging van deze renovatie. Een bouwlocatie met beperkte ruimte én hotelfaciliteiten die in gebruik blijven tijdens de renovatie. De theatervloer slopen terwijl hotelgasten slapen, vraagt om een geluidsarmere sloopaanpak én aangepaste werktijden. In het gebouw vloeren uitgraven of palen heien, noodzakelijk voor het realiseren van het ontwerp, vraagt om aangepast materieel. Een heistelling past immers niet onder het dak en een graafmachine is te belastend voor een normale vloer.

Ervaren Bouwteam

Met het bouwteam, bestaande uit medewerkers van Huybregts Relou, de ervaren mensen van Van Heur en adviseurs die eerder bij de renovatie Theater aan het Vrijthof waren betrokken, is in de bouwteamfase veel onderzoek verricht om te komen tot de beste aanpak. Bouwtechnieken werden geoptimaliseerd, waar nodig werd het voorgestelde ontwerp aangepast en constructies verbeterd om de renovatie te realiseren. Zo werd o.a. gekozen voor het slopen met een knijper in plaats van een sloophamer om geluid- en trillingshinder te beperken. Ook werktijden werden aangepast: hak en breek werkzaamheden vangen pas aan na 8.00 uur in de ochtend. Alles afgestemd in goede harmonie met de opdrachtgever.

Voortgang

Het theater is een jaar lang buiten gebruik. Mei 2023 kunnen de gasten weer genieten van mooie voorstellingen en een optimale beleving, mede door alle nieuwe innovatieve technieken, in een luxe theater.

Theaterhotel de Oranjerie: de laatste voorstelling

Op de hoogte blijven?

Volg de bouwupdates van TheaterHotel de Oranjerie via de bouwblog. Hier verschijnen artikelen en filmpjes die een kijkje geven achter de schermen bij deze grote verbouwing!

Ga naar bouwupdates

We transformeren en verbouwen meer unieke projecten

Eerder verbouwden wij Theater aan het Vrijthof in Maastricht en transformeerden de Greswarenfabriek in Reuver van industrieel gebouw naar een middelbare school.

Bekijk onze unieke projecten

Projectdetails

Plaats Roermond
Opdrachtgever Luiten Van der Valk Beheer - TheaterHotel de Oranjerie
Programma Verbouwing theater
W-installaties Tecco Group
E-installaties Driessen Elektro service
Theater techniek Stapotech