VB-Groep

TheaterHotel De Oranjerie opent haar deuren, een nieuw tijdperk gaat van start!

6 oktober 2023

Roermond krijgt haar theater terug: na een verbouwing van ruim anderhalf jaar, uitgevoerd door Van Heur Bouw & Onderhoud, beschikt De Oranjerie niet alleen over een prachtige zaal van allure, maar ook over een aantal sfeervolle ontmoetingsruimtes. Een keur aan artiesten, jonge aanstormende talenten en talloze verenigingen kunnen weer de bühne beklimmen en het publiek kan, na een lange pauze, plaatsnemen in de comfortabele rode stoelen.

De gouverneur van de provincie Limburg en de burgemeester van Roermond vervullen de officiële openingshandelingen. Voor de kersverse burgemeester van Roermond Yolanda Hoogtanders meteen een prachtige kennismaking met de stad.

Rob Polman, directeur van TheaterHotel De Oranjerie: "Trots dekt de lading bij lange na niet. De prestatie die ons team en alle professionals en organisaties de afgelopen twee jaar hebben laten zien, is ongelofelijk. Van een krater van vijf meter diep tot een hagelnieuw theater. Als ik zie wat we samen hebben neergezet, dan ben ik niet alleen trots, maar ook enorm dankbaar. Wat een teamwork! We hebben letterlijk alle registers opengetrokken om een theater neer te zetten dat zowel publiek als artiesten op haar wenken bedient. Uiteraard is er goed nagedacht over de duurzaamheid, we hebben in elke fase van de bouw gebruik kunnen maken van de nieuwste, slimme en groene innovaties.

Multifunctioneel theater

Het nieuwe theater is multifunctioneler. Naast theatervoorstellingen vinden er nu ook concerten en feesten plaats. De theaterzaal werd daarom volledig gestript en opnieuw opgebouwd. De bestaande orkestbak met twee zaalliften heeft plaats gemaakt voor een immense betonnen bak met acht liften voor de stoelen en drie liften voor de orkestbak. Zo kan er naast een traditionele theateropstelling met oplopende stoelenrijen (capaciteit 750 bezoekers) een vlakkevloer-opstelling worden gecreëerd voor bijvoorbeeld concerten en feesten met zo’n 1.600 gasten. Dat veronderstelt andere voorzieningen, andere luchtbehandeling, andere vluchtwegen en – vooral – andere akoestiek. Wanden en daken worden voorzien van extra akoestische voorzieningen om het geluid naar buiten te minimaliseren en de akoestiek te verbeteren.

Iedere verandering in de zaal, hoe klein ook, heeft impact op de akoestiek.
Eddy Henderikx, Projectleider

Een ode aan de stad

Op dit moment werken diverse artiesten aan een Remunjs spektakel dat het publiek meeneemt in een bijzonder verhaal dat symbool staat voor de rol die De Oranjerie als theater voor Roermond heeft. Servé Hermans tekent voor de regie en Frans Pollux schreef de teksten voor de openingsvoorstelling. De voorstelling staat symbool voor het nieuwe theater, de grote verbondenheid met de stad, maar ook voor de unieke programmering. Met sterke symbolen die de identiteit van onze stad vormen, wordt het publiek meegenomen in een bijzonder verhaal. Suzan Seegers vervult een van de rollen en maakt in haar drukke schema rondom de hitmusical Piaf toch ruimte voor de opening van De Oranjerie. “Natuurlijk ben ik erbij, dit theater is mijn thuis!", aldus Suzan. Bijzonder danstalent van The Movement o.l.v. Soraya Groznik luistert de voorstelling op, samen met acteurs Sebas en Marcos van Het Laagland. Philharmonie zuidnederland zorgt voor de muzikale omlijsting en wijdt daarmee als een van de eerste provinciale culturele instellingen de zaal in. Mixed media artist Daniel Heynen en woordkunstenaar Joep Smeets geven met hun bijdrage een unieke Roermondse signatuur aan de opening.

Met de opening brengen we oud en nieuw, verleden en toekomst samen. Dat is mooi én het kan ook eigenlijk niet anders in deze stad. Traditie en vernieuwing gaan hier al jaren hand in hand. Met dit state-of-the-art theater kunnen we weer jaren vooruit!
Rob Polman, Directeur TheaterHotel De Oranjerie

Lees meer over de verbouwing van Theaterhotel De Oranjerie

Het prachtige theater uit de jaren 70 is geheel gerenoveerd. Alles werd volledig gestript en opnieuw opgebouwd.

Bekijk projectpagina

Regisseur van uiterst complex samenspel

Lees het interview over de samenwerking tussen Van Heur, Huybregts Relou en Van der Valk Hotels.

Lees verder