VB-Groep

Verbouwing Theaterhotel De Oranjerie Roermond

Plaats Roermond
Opdrachtgever Luiten Van der Valk
Programma Verbouwing theaterzaal
Bekijk alle gegevens

Van A tot Z: van akoestiek tot zetels, alles wordt aangepakt

Het prachtige theater uit de jaren 70 wordt geheel gerenoveerd. Alles wordt volledig gestript en opnieuw opgebouwd. De gehele theatertechniek en alle installaties worden vervangen. De klimaatbeheersing en de akoestiek worden volledig geoptimaliseerd. Tot slot wordt het complete interieur van de theaterzaal vernieuwd.

Oorsprong in 1973

De Oranjerie vindt haar oorsprong in 1973. Omdat Roermond niet over een zaal voor optredens beschikte, werd besloten De Oranjerie te bouwen. In 1995 was het theater toe aan vernieuwing. Het Van der Valk-concern werd benaderd door de gemeente Roermond voor de privatisering van De Oranjerie. Het was het begin van een unieke samenwerking tussen de gemeente Roermond en het Van der Valk-concern. Van der Valk realiseerde rond de theaterzaal een hotel en vergaderfaciliteiten. In 1998 werd De Oranjerie heropend en ging het verder onder de naam TheaterHotel De Oranjerie.

Vernieuwing

Anno 2022 is het theater wederom toe aan vernieuwing. Het nieuwe theater wordt multifunctioneler. Naast theatervoorstellingen vinden er straks ook concerten en feesten plaats. Om dat te realiseren krijgt het theater een flexibel vloerdeel waarmee het theater verschillende opstellingen met vlakke of verdiepte vloer kan realiseren. De installatie voor deze multifunctionele vloer wordt in een betonnen bak aangelegd. In het gebouw wordt een nieuwe betonnen bak op palen gemaakt met een diepte van ruim 3 meter! Wanden en daken worden voorzien van extra akoestische voorzieningen om het geluid naar buiten te minimaliseren en de akoestiek te verbeteren.

Huybregts Relou, werd als vaste bouwpartner van Luiten van der Valk Beheer, benaderd voor deze renovatie en besloot dit project samen met zusterbedrijf Van Heur te realiseren. Van Heur realiseerde eerder succesvol het Theater aan het Vrijthof. Een project met soortgelijke uitdagingen.

Uitdagende renovatie

Het theater is gelegen midden in het gebouw en wordt omringd door diverse ruimtes (deze ruimtes vallen buiten de scope van dit project). Naast de theaterzaal bevindt zich ook het hotel en de vergaderfaciliteiten. Hier schuilt meteen de grootste uitdaging van deze renovatie. Een bouwlocatie met beperkte ruimte én hotelfaciliteiten die in gebruik blijven tijdens de renovatie. De theatervloer slopen terwijl hotelgasten slapen, vraagt om een geluidsarmere sloopaanpak én aangepaste werktijden. In het gebouw vloeren uitgraven of palen heien, noodzakelijk voor het realiseren van het ontwerp, vraagt om aangepast materieel. Een heistelling past immers niet onder het dak en een graafmachine is te belastend voor een normale vloer.

Ervaren bouwteam

Met het bouwteam, bestaande uit medewerkers van Huybregts Relou, de ervaren mensen van Van Heur en adviseurs die eerder bij de renovatie Theater aan het Vrijthof waren betrokken, is in de bouwteamfase veel onderzoek verricht om te komen tot de beste aanpak. Bouwtechnieken werden geoptimaliseerd, waar nodig werd het voorgestelde ontwerp aangepast en constructies verbeterd om de renovatie te realiseren. Zo werd o.a. gekozen voor het slopen met een knijper in plaats van een sloophamer om geluid- en trillingshinder te beperken. Ook werktijden werden aangepast: hak en breek werkzaamheden vangen pas aan na 8.00 uur in de ochtend. Alles afgestemd in goede harmonie met de opdrachtgever.

Voortgang

Het theater is een jaar lang buiten gebruik. Vanaf juli 2023 kunnen de gasten weer genieten van mooie voorstellingen en een optimale beleving, mede door alle nieuwe innovatieve technieken, in een luxe theater.

Bouwupdates Theaterhotel Van der Valk Roermond

Op de hoogte blijven?

Volg de bouwupdates van TheaterHotel De Oranjerie via de bouwblog. Met artikelen en video's die een kijkje geven achter de schermen bij deze grote verbouwing!

Bekijk updates

Projectdetails

Plaats Roermond
Opdrachtgever Luiten Van der Valk
Programma Verbouwing theaterzaal
Architect QMVH Architectuur Venlo
E-installaties Driessen Elektro service
Theatertechniek Stapotech
W-installaties Tecco Group