VB-Groep

Transformatie schoolgebouwen Nimeto Utrecht

Plaats Utrecht
Opdrachtgever Nimeto
Programma Samenvoegen en verbouwen twee schoolgebouwen
Bekijk alle gegevens

Een gezonde en inspirerende leeromgeving voor Nimeto

Het verbouwen, verduurzamen en samenvoegen van twee oudere schoolgebouwen tot een moderne, gezonde leeromgeving is op zich al een uitdaging. Zeker als de panden zijn gelegen aan weerszijden van een weg die een wijk ontsluit. En al helemaal als de school ondertussen gewoon in gebruik blijft. Nimeto vroeg Van Miltenburg als kosten- en planningsdeskundige zitting te nemen in het bouwteam. Vervolgens kregen we op basis van plan van aanpak en prijs de opdracht om de uitvoering op ons te nemen.

Nimeto in Utrecht is een vakschool voor creatieve ruimtemakers. De onderwijsinstelling biedt MBO-studenten een breed pakket aan creatieve opleidingen, waaronder styling, interieur, vormgeving, media en communicatie. De oude gebouwen van de voormalige Schildersvakschool en de Nationale Slagersschool aan de Smeijerslaan in Utrecht-Oost waren hard toe aan een update. Vanwege het toenemende aantal studenten was uitbreiding in de vorm van nieuwbouw nodig en er werd besloten de gebouwen aan weerszijden van de weg met elkaar te verbinden. Verder dienden alle installaties te worden vernieuwd om aan de huidige veiligheids- en duurzaamheidseisen en de Frisse Scholen normen te voldoen. Hiervoor werkten we samen met installatiebureau Limpid Blue.

Open, licht, transparant

In de zomervakantie van 2021 zijn we gestart met de werkzaamheden. De indeling van de gebouwen is volledig veranderd en aangepast aan de eisen van deze tijd en de onderwijsvisie van de school. We creƫerden een inspirerende, lichte en open werk- en leeromgeving voor studenten en docenten. Daarvoor is onder meer een aantal grote vides gerealiseerd door grote delen van de bestaande betonvloer weg te nemen. Om te voorkomen dat de keldervloer door het mindere gewicht zou gaan opdrijven, hebben we deze tijdelijk met water-ballasttanks verzwaard.

Bouwen en verbouwen in vol bedrijf

Een bijzondere uitdaging in bouwtechnische en logistieke zin vormde de realisatie van een loopbrug in de vorm van een colonnade-constructie die de twee gebouwen met elkaar verbindt. Door hier prefab betonelementen toe te passen, hoefden we de weg maar heel kort af te sluiten en ondervond het verkeer in de wijk nauwelijks enige overlast. Ook de realisatie van de nieuwbouw en de verbouwingswerkzaamheden in en om de schoolgebouwen werd zodanig gepland en georganiseerd dat de lessen ongehinderd en veilig konden doorgaan. Hiervoor werden bouw-, materiaal- en leerlingenstromen zorgvuldig op elkaar afgestemd. Brandmeld-, beveiligings- en data-installaties bleven volledig operationeel, vluchtwegen te allen tijde toegankelijk.

Flexibiliteit

Dankzij creatieve oplossingen van onze eigen mensen en onze partners en niet in de laatste plaats het aanpassingsvermogen van studenten, onderwijzend en ondersteunend personeel is de hele operatie bijzonder vlot verlopen. In maart 2023, anderhalf jaar na de start van de werkzaamheden, is de nieuwbouw en renovatie van de school (15.000 m2) voltooid en is Nimeto klaar voor de toekomst!

Projectdetails

Plaats Utrecht
Opdrachtgever Nimeto
Programma Samenvoegen en verbouwen twee schoolgebouwen
Installateur Limpid Blue