VB-Groep

Verduurzaming en groot onderhoud Palatijnhof Maastricht

Plaats Maastricht
Opdrachtgever Servatius
Programma Verduurzaming 144 appartementen

Grootschalige renovatie 144 appartementen in hoogbouwflat

Door heel Nederland kom je ze tegen. Hoogbouwflats uit eind jaren ’60, begin jaren ’70. Met appartementen van zo’n 70 tot 100 m2, twee of drie slaapkamers. En dringend toe aan een update, in bouwfysische, esthetische en vooral ook energetische zin. Smeets Bouw ontwikkelde hiervoor samen met ketenpartners Jules Beckers Architecten en timmerfabriek Helwig een oplossing. Een concept dat zich momenteel bewijst in Maastricht. In opdracht van Woningcorporatie Servatius knapten we eerder al 178 appartementen op van de Veliahof. In 2024 starten we met de naastgelegen hoogbouwflat: Palatijnhof. 

Binnenkort starten wij met het verduurzamen van de 144 woningen in de Palatijnhof. De woningen worden opgeknapt, verduurzaamd, veiliger en comfortabeler. Daarnaast verbeteren we het wooncomfort van de bewoners en blijven woonlasten voor hen betaalbaar.  Naast de 144 appartementen, wordt ook het gebouw volledig aangepakt. Van gevel tot entree, van liftschachten tot aan de openbare ruimtes. 

Met zijn 13 woonlagen en 45 meter hoogte is de Palatijnhof, samen met de twee naastgelegen flats, een vertrouwd landmark in de wijk Daalhof. De flat telt 144 appartementen en een gemêleerde groep bewoners, waaronder veel 65-plussers.

Horizontale en verticale bouwstroom

Het werk in Palatijnhof vindt plaats in verschillende bouwstromen. In een verticale bouwstroom worden de woningen boven elkaar in één keer aangepakt. Bewoners krijgen een nieuwe badkamer, keuken, toilet en stappen ook over op inductie koken. Alle werkzaamheden aan de buitenkant voeren we in een horizontale bouwstroom uit. Zo ontwikkelden we een lichte constructie om de galerijvloer op te hogen, voor een drempelloze entree. De balkonhekken worden vernieuwd en de appartementen krijgen goed geïsoleerde gevelpuien met nieuwe ramen en deuren. De Palatijnhof krijgt, net zoals de naastgelegen Veliahof, hierdoor een frisse uitstraling. Tot slot is er nog een derde bouwstroom, waarin de liften worden gerenoveerd en een scootmobielruimte wordt gerealiseerd. Ook krijgt het gebouw een ruimere, transparante en lichte entree voor een veilige, gastvrije en representatieve ontvangst.

Communicatie met bewoners staat voorop! 

De renovatie van Palatijnhof is uiteraard ook een sociaal project. Goede begeleiding van bewoners is bepalend voor de bewonerstevredenheid en dus voor het succes van het project. We helpen onze bewoners maar nemen ze ook mee in het proces, enthousiasmeren en informeren ze over het uiteindelijke resultaat. Onze huurderscoach is een vertrouwd gezicht én luisterend oor voor alle bewoners.

Veiligheid bewoners en omwonenden

Veiligheid tijdens een renovatie gaat nog een stapje verder. Benieuwd hoe wij bewoners en omwonenden informeren?

Lees meer

VB GO

Met VB GO ondersteunen wij met name woningcorporaties in hun groot onderhoud via een procesmatige en programmatische aanpak.

Meer over VB GO