VB-Groep

Nieuwbouw basisschool Den Doelhof Meijel

Plaats Meijel
Opdrachtgever Stichting Katholiek Basisonderwijs Meijel
Bekijk alle gegevens

Basisschool duurzaam gerealiseerd

In opdracht van Stichting Katholiek Basisonderwijs Meijel heeft Van Heur Bouw & Onderhoud de sloop van een bestaand schoolgebouw en de volledige nieuwbouw van basisschool Den Doelhof inclusief een gedeelte van de nieuwbouw voor de Stichting Kinderopvang Meijel (SKM) gerealiseerd. De school en kinderopvang vormen één kindcentrum.
De nieuwbouw, bestaande uit twee bouwlagen, is opgebouwd middels een strokenfundering op zand, staalconstructie en kanaalplaat, HSB binnenspouwblad en een houten gevelbekleding.
De begane grond is voorzien van aluminium puien en grenst aan het bestaande kinderdagverblijf. Aan de buitenzijde is een fietsenstalling gerealiseerd. In overleg met de gemeente is de infra rondom het gebouw door derden uitgevoerd.

Enkele argumenten voor de keuze voor HoutSkeletBouw gevelwanden:

  • Snellere bouwmethode. De wanden worden in de fabriek vervaardigd en in grote afmetingen op de bouw met een kraan geplaatst.
  • Beter voor het milieu. Het hout dat gebruikt wordt voor de HSB wanden heeft het FSC® keurmerk. Dit is hout afkomstig uit verantwoord bosbeheer. (meer bomen geplant dan gekapt). Het proces waarbij bomen omgevormd worden tot bouwmateriaal is een eenvoudig proces waarbij weinig vervuiling tot stand komt.
  • Duurzaam. Hout heeft minimaal een net zo'n lange levensduur als traditionele bouw.
  • Brandveiligheid. Hout verkoolt waardoor er een isolatielaag om het hout heen komt. Hierdoor vertraagt het inbranden van het hout. Het gevaar op instorten wordt hierdoor dus langer uitgesteld.
  • Droge bouwmethode. Bij traditionele bouwmethode zijn duizenden liters water nodig. Dat zit bijvoorbeeld in het aanmaken van cement, beton en stucwerk. Het kan soms jaren duren voordat al het vocht uit de wanden getrokken is. Dit is bij HSB wanden niet aan de orde.
  • Energiezuinig. Met houtskeletbouw kun je hoge isolatiewaarden en comfort behalen.

Inmiddels is het gebouw in gebruik genomen.

Projectdetails